Människan som maskin
Under 1700-talet gav Julien O. de La Mettrie ut en bok med namnet
"Maskinen människan"
Tanken att vår kropp har funktioner som likt en maskin antingen är fungerande eller inte, har ekon som når ända
hit till kommunikations-
samhället.
Hälsa: Det tillstånd hos en organism som beror på och kännetecknas av att alla dess organ fungera på ett tillfredställande sätt.
Svenska Akademiens ordlista
Nordstedts 1998
|
|
Om hälsa och historia
Synsättet på hälsa och hur den kan bibehålles har varierat genom århundradena. Olika tidsåldrar och kulturer har haft sina traditioner. Än idag finns ingen samlad syn på vad hälsa är och hur man bevarar den bäst. Hyllmeter efter hyllmeter har skrivits på temat hälsa, och i tidningar, teve ges råd och tips.
På något sätt skulle man kanske ändå kunna säga att cirkeln är sluten. Hippokrates och Platon (ca 400 fkr) såg hälsa som ett samspel mellan vår kropp och omgivning.
Från början av 1500-talet och framåt växte sig en maskinell syn sig allt starkare. Kroppen sågs som ett maskinellt system där hälsa förelåg om alla delar fungerade utifrån vad som betraktades som normalt. dvs. fokus kom att ligga mer direkt på kroppen och dess inbördes funktioner. Kroppens samspel med omgivningen har därför också blivit väl undersökt och dokumenterad, vilket har resulterat i en god medicinsk beredskap och medvetenhet om sjukdomar och dess spridning
Idag ca 500 år senare får beskrivningen av, samspel med omgivning, en ny dimension som ter sig allt viktigare och mer avgörande. Det handlar om att betrakta självbild och attityd som viktiga hälsofaktorer.
Den traditionella hälsokoppling till kost/motion har numera också kompletteras med ord som empowerment och mindfullness. |